Akár Nyitrai Zsolt kihívója is lehet Berecz Mátyás, aki le akar mondani az alpolgármesterségről

Lapunknak megerősítette távozási szándékát Eger alpolgármestere, amit a város nehéz pénzügyi helyzetével hozott összefüggésbe. Kiderült, hogy szóba került a neve az ellenzéki előválasztás egyik indulójaként, így a Fidesz helyi képviselőjének ellenfelévé válhat.

Februárban távozhat tisztségéből Eger alpolgármestere, az Egységben a Városért Egyesület frakciójának tagja, Berecz Mátyás – derült ki a Fidesz-közeli Eger Hírek cikkéből. A portál szerint valójában nem lemondásról, hanem menesztésről van szó, vagyis Mirkóczki Ádám polgármester elégelte meg helyettesét, akivel a háttérben több konfliktusa is volt. Berecz szavazatára azonban szükség lesz a közgyűlési döntésekhez (mivel eleve megszűnt az Egységben a Városért frakciótöbbsége két képviselő tavalyi távozásával), ezért cserébe a menesztést igyekeznek majd Berecz önálló döntésének láttatni, vagyis a polgármester meghagyta neki, hogy mentse a presztízsét. Erre Berecznek azért is szüksége lehet, mert a portál szerint a DK színeiben indul az ellenzéki előválasztáson, vagyis szeretne az ellenzék közös képviselőjelöltje lenni a 2022-es országgyűlési választásokon.

Egy alpolgármester távozására már sor került az ellenzéki pártok, pontosabban az általuk támogatott Egységben a Városért 2019-es önkormányzati választási győzelme óta: 2020 áprilisában az MSZP-s Mirkóczi Zitát váltotta le alpolgármesteri tisztségéből az egri polgármester, a helyére pedig Farkas Attilát nevezte ki. Berecz Mátyást (akit lényegében az előző, fideszes városvezetés túrt ki a Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjáról) Mirkóczki Zitával együtt nevezték ki alpolgármesterré 2019 őszén, miután önkormányzati képviselővé választották körzetében. A közte és Mirkóczki Ádám között zajló konfliktus viszont nem a nyilvánosságban zajlott, de köze lehetett ahhoz, hogy a frakcióból többen is nehezményezték: Mirkóczki Ádám nem vonja be a fontos döntésekbe a frakciótársait, nem kéri ki véleményüket vagy nem veszi figyelembe azt.

Ezt a polgármester tagadta, az Egri Ügyeknek adott interjújában pedig (nevek említése nélkül) hiányolta frakciótársai aktivitását a közgyűléseken. Amiatt is nézeteltérés alakulhatott ki, hogy Mirkóczki nem csatlakozott az ellenzéki városokat tömörítő Szabad Városok Szövetsége kezdeményezéseihez, mert nem akart beleszólni az országos politikába, de a frakció többsége ezt szerette volna.

– Már tavaly novemberben benyújtottam a lemondásról szóló szándéknyilatkozatomat Mirkóczki Ádám polgármesterhez, mert érzékeltem az önkormányzat nehéz pénzügyi helyzetét, amelyben luxus ennyi alpolgármesteri pozíciót fenntartani. A lemondási szándékomat egyelőre mérlegeli a polgármester – mondta az Egri Ügyek megkeresésére Berecz Mátyás, aki arra utalt: a hatályos törvény szerint minden településen csak egy alpolgármestert kötelező választani. Egerben jelenleg három helyettese van Mirkóczki Ádámnak: Berecz Mátyás, Farkas Attila és Minczér Gábor.

Arra a felvetésre, hogy valóban indulna-e a DK színeiben az ellenzéki előválasztáson, amelyen a 2022-es országgyűlési választások közös jelöltjét választják majd ki Heves megyei 1. számú választókerületében (azaz Egerben és vonzáskörzetében), Berecz elárulta: valóban szóba került, hogy a DK színeiben indulhat az előválasztáson, de ez csak január végére fog eldőlni. Vagyis akár Berecz is indulhat az ellenzék közös jelöltjeként a fideszes Nyitrai Zsolt ellen, aki 2014 óta már kétszer nyert egyéni képviselői helyet a választókerületben. Ezzel személyes konfliktusuk is új szintre léphet: jóhírneve megsértésére hivatkozva Nyitrai korábban sikertelenül perelte Bereczet.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://egriugyek.hu/eger-ugye/berecz-matyas-szerint-mar-tavaly-le-akart-mondani-az-alpolgarmestersegrol-mirkoczki-merlegeli-a-donteset