Kiderült, hány vállalkozást tett tönkre a koronavírus-válság Egerben és Heves megyében

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától azt is megtudtuk, mely gazdasági tevékenységeket sújtották leginkább a lezárások. És végre azt is, hogy mit kapnak a vállalkozók az évi ötezer forintos kamarai hozzájárulásért.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt járványügyi korlátozások bevezetése óta, azaz 2020 novembere és 2021 márciusa között 852 vállalkozás szűnt meg Heves megyében, ebből csak Egerben 223 – derült ki a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara válaszából, amelyet az Egri Ügyek megkeresésére küldött. Az érdekvédelmi szervezetet arról kérdeztük, hogy az elsősorban a vendéglátást és az idegenforgalmat érintő korlátozások hogyan befolyásolták a gazdaság működését szűkebb hazánkban.

Az iparkamara szerint az előző év azonos időszakának (tehát 2019 novembere és 2020 márciusa közötti) adatai alapján viszont 35-el, azaz 4 százalékkal kevesebb vállalkozás szűnt meg a koronavírus második hullámának kezdete óta, mint a vírusmentes 2019-2020 közötti időszakban.

A szervezet szerint a statisztika azt bizonyítja, hogy az eddigi időszakig “a vállalkozások kitartásának, felelősségteljes gazdálkodásának, a kormányzati intézkedések hatásának egyaránt köszönhetően a járványügyi korlátozások tekintetében szignifikánsan nem kimutatható a vállalkozások számának változása”. Azaz a koronavírus, ebből a szempontból, nem okozott nagy változást, legalább is egyelőre.

Az teljes cikk itt olvasható: https://egriugyek.hu/eger-ugye/kiderult-hany-vallalkozast-tett-tonkre-a-koronavirus-valsag-egerben-es-heves-megyeben