Hallgattassék meg a másik fél is – válasz a polgármesternek

Február 15-én ezen a hírportálon megjelentettem egy írást, melyben aggodalmamat fejeztem ki azzal kapcsolatban, hogy – bár járványhelyzetben a polgármester egyszemélyben dönt és fogadja el a város költségvetését – az előzetes ígérete ellenére esetleg nem lesz lehetősége a képviselőknek beleszólni és már csak a végleges anyaggal találkozunk, hiszen a költségvetési-tervezet elkészítésének törvényi határideje ezen a napon lejárt.

Nem tudom, hogy a megjelent cikk hatására-e, de végül is másnap délután (16-án) értesítést kaptak a képviselők Filvig Géza polgármestertől arról, hogy február 18-ra informális találkozóra hívja őket, amin a költségvetés-tervezetet átadja a képviselők részére.

Ezen a megbeszélésen az időbeni csúszást tisztáztuk, majd megkértem a polgármestert, hogy ha legközelebb valami a megbeszélt határidőre nem készül el (és most nem a törvényi határidőre gondolok), legalább értesítse a képviselőket erről. Számomra ezzel a történet lezártnak tűnt, de szinte még ki sem tettük a lábunkat a hivatal épületéből, a polgármester úr már egy előre megírt szöveget tett ki facebook oldalára.

Ebben azzal vádol, hogy politikai hangulatkeltésre használtam a cikket, és félrevezetem az embereket, miközben én csak képviselői aggályomat fejeztem ki.

Ezek után olyan érzésem van, pont ő akart ezzel politikai tőkét szerezni, de ennek eldöntését a kedves olvasóra bízom!

MOST A „HALLGATTASSÉK MEG A MÁSIK FÉL IS” ELVE ALAPJÁN HAD ÍRJAM LE MÉGEGYSZER, HOGY MI ÁLLT 15-I CIKKEMBEN, ÉS NÉZZÜK MEG EZ MENNYIRE VAN ÖSSZHANGBAN A POLGÁRMESTER ÁLLÍTÁSAIVAL. A DÖNTÉS ÉS A KÖVETKEZTETÉSEK LEVONÁSÁNAK JOGA TEHÁT AZ ÖNÖKÉ…

Filvig Géza állítása:

„Király Róbert azt a látszatot kelti, hogy a polgármester a képviselők véleményének kikérése nélkül dönt majd a város 2021. évi költségvetéséről.”

Cikkemben olvasható:

„polgármesternek mindenről egy személyben lehet és kell döntenie, de ez nem jelenti azt, hogy a képviselő-testületet nem kérdezheti meg, attól véleményeket nem gyűjthet be.”

Filvig Géza állítása:

„számomra nyilvánvaló, hogy Király Róbert ezúttal sem a választó-körzetében élők érdekében munkálkodik”

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. § (1) szerint:

„Az önkormányzati képviselő a település egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit.”

Filvig Géza állítása:

„Király Róbert állításával szemben a valóság az, hogy Én értesítettem a képviselőtestület tagjait decemberben, hogy a város költségvetését közösen fogjuk megtárgyalni.”

Ezzel szemben:

Pontosan január 12-én egy informális ülésen minden résztvevő képviselő előtt jelentette ki, hogy – kérésünknek megfelelően – a tervezet leadásának határideje előtt, azaz február 15-e előtt legalább egy héttel elküldi a költségvetés-tervezetet minden képviselőnek digitális formátumban, hogy legyen elég időnk véleményezni, de sem anyagot nem kaptunk sem értesítést az esetleges késedelemről, amit jelen helyzetben meg is értettünk volna.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.6300.hu/2021/02/19/hallgattassek-meg-a-masik-fel-is-valasz-a-polgarmesternek/