Eltávolítaná a jelenlegi helyéről a Weöres-szobrot Pécs új vezetése, a Fidesz tiltakozik

A szobrot a pécsi Fidesz szerint mondvacsinált indokból száműzné Pécs vezetése, erről a sajtóban egy, Bognár Szilvia által jegyzett levél is megjelent. A Fidesz pécsi frakcióvezetője nyílt levelet írt az alpolgármesternek a szobor védelmében.

Egy országos lapban, a Gondolában jelent meg három napja egy olyan információ, hogy Pécs vezetése eltávolítaná a jelenlegi helyéről, a Király utca elejéről a Weöres Sándor-szobrot. A lap pécsi városházi forrásokra hivatkozik, ugyanakkor megemlíti, hogy tudomása van arról, hogy erről a tervről már tájékoztatták az alkotót, Kligl Sándort is. Amúgy persze mindegy, honnan volt az infó, mert valóban van egy ilyen terv.

Tegnap este pedig egy helyi, a Fideszhez közel álló online lap, a Pécsi Újság írt cikket az ügyben. Ők már a Kligl Sándornak Pécsről írt levélre hivatkoztak – mint kiderült Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere volt a feladó. A “Döbbenet: a pécsi balliberálisok eltávolítanák Weöres Sándor szobrát a Király utcából” című cikkben azt írják, hogy a szobrot áthelyeznék a Szent Flórián térre, egy vendéglátó-egység elé, mivel oda sűrűbben járt a költő. (Megjegyezzük, jelenleg is egy vendéglátó egység előtt van a költő szobra, sőt annak idején a terv szerint az asztalok közt állt volna, egy akkori étterem akkori teraszának szélén.)

Azt is írják, hogy a szobrászművész megdöbbent, s nem járult hozzá alkotása áthelyezéséhez.

E cikkek után jutatott el egy, Bognár Szilviához címzett nyílt levelet lapunkhoz is a Fidesz pécsi frakciója. Amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A teljes cikk itt olvasható: https://szabadpecs.hu/2020/06/eltavolitana-a-jelenlegi-helyerol-a-weores-szobrot-pecs-uj-vezetese-a-fidesz-tiltakozik/