Közveszéllyel fenyegettek

Valótlan tartalmakat tettek közzé – A bíróság közérdekű munkára ítélte a két férfit
Szerző: Sz. M.

Békés megyében, a Békéscsabai Járási Ügyészség közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt bíróság elé állított egy 32 éves, békéscsabai és egy 34 éves, battonyai férfit. A két férfi 2020 februárjában a koronavírus fertőzésről valótlan tartalmú írást tett közzé közösségi portálon. Az egymással ismerősi kapcsolatban lévő két férfi különböző weboldalakon rendszeresen megjelentett nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A fiatalabb férfi 2020. február 2-án, Békéscsabáról, egy weboldalon a köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló, különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott valótlan tartalmat tett közzé. Az írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba. A férfi ugyanezen a napon a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában a cikket megosztotta, míg idősebb társa, aki ennek az oldalnak adminisztrátora, a bejegyzést a valótlan tartalma ellenére nem törölte, így az a csoport tagjai számára hozzáférhetővé vált.

 

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két férfit 2020. május 21-én bíróság elé állította. A bíróság közveszéllyel fenyegetés bűntettében találta bűnösnek őket, amelyért a fiatalabb férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. A döntést a terheltek és az ügyészség is tudomásul vette.