Az egyetem ötezer tesztet végzett Szegeden, és egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem találtak

A vírushelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. Az SZTE klinikáinak egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony – írja közleményében az intézmény.

2020 júniusában több mint 4000 dolgozó szűrését végezték el az SZTE klinikáin, köztük az orvosok, az ápolók, a szakasszisztensek és a takarító személyzet vizsgálatát is. Az ingyenes szűrés során minden, az SZTE-n dolgozó egészségügyi és az egészségügyben dolgozó munkatárs részére COVID-szűrést (koronavírus PCR) és COVID-19 fertőzés lezajlását mutató tesztet (koronavírus immunglobulin mérést) biztosított a Szegedi Tudományegyetem.

„A PCR vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtunk. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján kevesebb, mint 25 fő az, aki nagy valószínűséggel tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átesett a víruson. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hatásos volt a védekezés a szegedi klinikákon” – mondta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem ingyen végezte el a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények 160 alkalmazottjának és 600 ellátottjának koronavírus-szűrését is. Az Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai júniusban több helyszínen, így például Szegeden a Harmat utcai Bálint Sándor Szeretetotthonban, az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült fiatalok számára fenntartott bentlakásos intézményben, a Kálvária Védőotthonban, Hódmezővásárhelyen a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatóban, Újkígyóson a Szent Erzsébet Szeretetotthonban és Gerendáson a Szent József Szeretetotthonban végezték el a garat és orrtörlet, valamint a vérminták alapján a tesztelést. A vizsgálatok során egyetlen pozitív tesztet sem találtak.

A teljes cikk itt olvasható: http://szegeder.hu/az-egyetem-otezer-tesztet-vegzett-szegeden-es-egyetlen-koronavirus-fertozottet-sem-talaltak/