Digitális oktatásra állt át több osztály a fertődi általános iskolában

A tájékoztatást hiányolják a szülők, de a betegeket védi a személyiségi jog.

Koronavírus-fertőzött lett a fertődi általános iskola munkatársa, emiatt több osztály karaténba került, más osztályoknak pedig rendkívüli szünetet rendeltek el. Fertődön ugyanakkor sok szülő nem érti – és ezért fordultak az enyugathoz -, hogy miért kell a felsőbb évfolyamokban is diákokat karantén alá vonni. Úgy tudják, az intézmény vezetésében is van pozitív, de nem értik, ezt miért nem kommunikálja senki.

“Tisztelt Szülők! Sajnos kollégánk megbetegedett, Covid pozitív lett.Tisztelettel kérek minden Szülőt, hogy a pontos elérhetőségét, telefonszámát még a mai nap folyamán jelezze a gyermek osztályfőnökének! A hatósági házi karantén alatt ezen a lakcímen és telefonszámon fogják Önöket keresni! Minden tanulóra vonatkozik a kérés! Mindenkit értesítünk a további teendőkről, ahogy rendelkezésünkre áll a végzés! Egyenlőre mi sem tudunk bővebb tájékoztatást adni. Köszönjük megértésüket! – olvasható a fertődi iskola közösségi oldalán.

Az iskola vezetése persze ilyenkor sorra kapja a telefonokat és a emaileket, mert a szülő megijed, kérdez és mindent tudni akar. Ám vannak kérdések, amikre senki sem fog válaszolni, ilyen például, hogy ki lett beteg? Az egészségi állapot ugyanis olyan alapvető személyiségi jog, hogy azt már firtatni is hiba.

Az biztos hogy tegnap minden érintett kapott Fertődön a Kréta rendszeren keresztül üzenetet a kialakult állapotokról és a tennivalókról. A helyzet azonban óráról órára is változik, ráadásul ha a hatóság elrendel valamit, azt azonnal végre kell hajtania az iskolának. Ebben a pandémiás helyzetben az operatív törzs dönt, az ÁNTSZ munkatársai pedig alig győzik a határozatokat kiállítani. Ahogy az a napi jelentésekből is látszik, sajnos környékünkön is egyre több a koronavírusos megbetegedés.

A Soproni Tankerületi Központ mindenesetre érdeklődésünkre közölte: a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola alsó évfolyamain tanító egyik pedagógusa koronavírus fertőzött lett, de jól van. Mivel a múlt hét közepe óta nem látogatta az intézményt, a területileg illetékes népegészségügyi hatóság 2020. október 18-ig rendelt el karantént számára, valamint nyolc alsós és két felsős osztálynak. Az első és második évfolyamosoknak rendkívüli szünetet, a harmadik és negyedik, illetve a hatodik évfolyamosoknak tantermen kívüli, digitális munkarendet rendeltek el.

A tankerület sem ad magyarázatot arra, hogy a felsősök miért kerültek karanténba, de nyilván azért nem, mert nem teheti. Senki nem nevezheti meg azt a pedagógust, aki miatt a hatóság jónak látta elrendelni a gyerekek otthon tartását. De a szülők úgyis sejtik… A történetben viszont mégis az a legfontosabb, hogy a vírusfertőzöttek sem súlyos betegek, a diákok közül pedig úgy tudjuk mindenki jól van.

A Soproni Tankerületi Központban még annyit megtudtunk, valamennyi hozzájuk tartozó intézmény felkészült arra az eshetőségre, hogy át kell állniuk a tantermen kívüli digitális munkarendre. Ehhez a tankerületi központ is minden segítséget megad.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.enyugat.hu/cikk/5720_digitalis_oktatasra_allt_at_tobb_osztaly_a_fertodi