“Általában a csendes munka oldja meg a problémákat” – Beszélgetés Nemény András szombathelyi polgármesterrel

A koronavírus-járványtól kezdve a költségvetési gondokon át Hende Csabáig. Most először ültünk le komolyabban beszélgetni a városvezetővel, és nem bíbelődtünk apróságokkal.
Amikor legutóbb jártunk a szombathelyi polgármesteri irodában, Nemény András éppen hogy beköltözött oda, és beszélgetésünk is jórészt e helyfoglalás körül forgott. Aztán jött a koronavírus-járvány, így valójában ez az első komolyabb interjúnk a város első emberével. És bármennyire népszerűek és csábítók voltak az olyan témák, mint a fűnyírás, a parkolás vagy a kátyúzás, megpróbáltunk felülemelkedni a hétköznapok ügyein és a nagyobb összefüggésekre koncentrálni. Ez utóbbiakról amúgy is mintha egyre kevesebbet beszélnénk.

Elmondhatjuk, hogy a koronavírus után vagyunk?

Én inkább azt mondanám, hogy a veszélyhelyzet után vagyunk. A vírus még itt van körülöttünk.

Mennyire érződik ez a polgármester napi munkájában?

Négy hónap után most ült össze először közgyűlés, és az erre való rákészülés már a régi kerékvágásban történt. Azt hiszem, már húzhatunk egy vonalat, elmondhatjuk, hogy nagyon jól működött veszélyhelyzetben a város. Biztos követtünk el hibákat, de alapvetően jó volt a stratégiánk, nálunk kevés volt a fertőzött és nem voltak áldozatai a járványnak. Ám mégis dolgozik bennünk ami történt, amikor hosszú távú döntéseket kell hoznunk, amikor a lehetséges második hullámra gondolunk, vagy amikor a megváltozott lehetőségekkel számolnunk. A 2020-as év rendhagyó év, ami rendhagyó gondolkodást igényel.

Az állam a maga szintjén nagyon erős, „jól kezeljük a helyzetet” kommunikációt folytatott , és mintha a szombathelyi önkormányzat hasonlóan gondolkodott volna.

A tájékoztatás kiemelten fontos, amikor egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben. A döntéseket mindig meg kell magyarázni, az információhiány rossz gondolatokat és tetteket szül. Azokban a városokban, ahol nem törődtek a tájékoztatással, panaszkodtak a polgárok. Nálunk nem volt Operatív Törzs, de volt mellettem egy tanácsadó testület, mert a polgármester nem hordozza a bölcsek kövét. Elsőként az egészségügyi és a szociális területről vontunk be szakértőket, majd később a gazdasági problémákat is kezelni kellett. Az volt az elvünk, hogy bárki bármit kérdezhet. Ezért voltak a nyíltak a fogadóórák, ezért válaszoltunk mindenre és mondtunk el mindent, amit tudtunk. Azt tudom, hogy néhány településnek a mi gyakorlatunk szolgáltatta a példát, aminek én nagyon örültem, mert megerősítette amit csináltunk.

Ha már kommunikáció és egészségvédelem: azt lehet tudni, hogy kinek az ötlete volt a maszkosztás?

Szerénytelenségnek tűnhet, de ez konkrétan az enyém volt. Már korábban felvetettem egy vezetőségi értekezleten, hogy mérjük fel, kiknek kell maszkok adnunk első körben, és hogyan lehet fertőtleníteni a háziorvosi rendelőket. A lakosság maszkkal való ellátása szintén polgármesteri döntés volt, és én ragaszkodtam ahhoz is, hogy ne postázzuk, hanem önkéntesekkel jutassuk el őket a háztartásokhoz.

(…)

Tudjuk, hogy az önkormányzatoktól jelentős összegeket vontak el a járvány miatt. A mostani költségvetési módosítás csak egy lájtos verzió. Mi várható a későbbiekben?

Most a biztosan látott kiadásokhoz igazítjuk a büdzsét. Az iparűzési adó bevételek kiesését csak szeptemberben tudjuk meg, de a nagy cégek vezetőivel történő egyeztetések alapján úgy tűnik, milliárdos tételek hiányozhatnak a költségvetésünkből. Tudjuk, hogy van olyan gyár, amely több hétre leállt, mások csökkentett üzemmódban dolgoztak. Amíg nem látjuk, hogy hogyan állunk pontosan, nem indítunk el nagyobb fejlesztést, nehogy felelőtlenségből oda jussunk, hogy ne tudjunk béreket fizetni az önkormányzati cégeknél.

Ha nagyon nagy lesz baj, megvan, hogy honnan vesznek el pénzt?

Készítettünk vészforgatókönyveket, vannak táblázataim: mind fájdalmas. Ha beüt egy több milliárdos hiány, akkor azt máshonnan nem lehet kigazdálkodni, minthogy alapra tesszük a sport és a kulturális támogatásokat. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek színes programjaink, csak éppen nagyobb lehetőséghez jutnak a helyi alternatív értékek, aminek én személy szerint még örülök is.

A kormányzat meglebegtette, hogy az önkormányzatok tudnak majd hitelt felvenni. Gondolkodik ezen a lehetőségen?

Más országokban az önkormányzatok védekezési költségeit kifizette az állam. Nálunk ez nemcsak fel sem merült, ráadásul még külön elvonások vannak. Ilyen például az évekre elvitt gépjárműadó, arra hivatkozva, hogy ebből állítják majd talpra a gazdaságot. Nonszensz és nagyon rossz ez az irány, a hitelfelvétel lehetősége pedig cinizmus, ami rombolja az önkormányzatiságot.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.nyugat.hu/cikk/csendes_munka_oldja_meg_a_problemakat_interju_nemeny_andras