Már a parlament előtt az egri egyetem egyházi kézbe adásáról szóló törvényjavaslat

Az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogai és vagyona is átkerülnek az Egri Főegyházmegyéhez a magyar államtól.

Március elején az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy hivatalossá vált: a római katolikus egyház, pontosabban az Egri Főegyházmegye veszi át az egri Eszterházy Károly Egyetem fenntartását a magyar államtól. Ez pedig része annak a folyamatnak, amelynek során lassan az összes magyar, állami fenntartású felsőoktatási intézményt alapítványok fenntartásába szervezi ki vagy egyházaknak adja az Orbán-kormány.

Az alapítványok megkapják az egyetemekhez tartozó vagyont (például az ingatlanokat), továbbá egyes intézmények további jelentős állami vagyont kaptak. Például a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány MOL-részvényeket is.

A modellváltásnak nevezett átalakítás lényege, hogy az állam kvázi “privatizálja”, magánosítja az alapítványok, illetve az egyház részére a felsőoktatási intézményeket, valamint megteremti önálló műkődésük feltételeit a vagyonátadással. Az egyetemek ettől még nem lesznek automatikusan tandíjasak, vagyis az állam továbbra is finanszíroz bizonyos képzési helyeket, ám az intézmények önállóbban gazdálkodhatnak.

Arról nem is beszélve, hogy az alapítványok kuratóriumainak (azaz irányító testületeinek) élére szinte mindenütt kormánypárti politikusokat, illetve kormányközeli személyeket neveznek ki. Így a hatalmas vagyon, továbbá az elkövetkező években sokszáz milliárd forintnyi európai uniós támogatás felett rendelkező egyetemi alapítványok kifizetőhelyként, menedékként is szolgálhatnak a Fidesz által esetlegesen elveszített 2022-es országgyűlési választások után is. Ugyanis a közelmúltban módosított Alaptörvény értelmében az alapítványok vagyona és bevételei már nem számítanak közvagyonnak és közpénznek.

A Palkovics László innovációs miniszter által március 31-én benyújtott törvényjavaslatok éppen ilyen alapítványok, az Eszterházy Károly Egyetem esetében pedig az Egri Főegyházmegye részére történő fenntartói jogátadásról és az állami vagyonelemek átadásáról szólnak.

A teljes cikk itt olvasható: https://egriugyek.hu/eger-ugye/mar-a-parlament-elott-van-az-egri-egyetem-egyhazi-kezbe-adasarol-szolo-torvenyjavaslat