Fél évtizede tart a jogi állóháború a hejőcsabai cementgyár újranyitása körül

Arról korábban beszámoltunk, a Miskolci Törvényszék nemrég elutasította a hejőcsabai cementgyártás újraindításával kapcsolatos pert, melyet a Zöld Kapcsolat Egyesület indított a Pest Megyei Kormányhivatal ellen. A bíróság erről a kérdésről a veszélyhelyzetre hivatkozva tárgyaláson kívül járt el.

De honnan jutottunk el idáig és miért kiemelten fontos kérdés ez nem csak Miskolc, de a térségben lakók számára?

A hejőcsabai gyárat sok éven át a Holcim nevű konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat pedig elbocsátották. A működtetés közben a Holcim közel húsz éven át jogvitában állt a Magyar Cement Kft.-vel (MC), ami arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csupán tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa az alperes MC Kft. volt.

Az MTI 2014-ben adott hírt arról, hogy a gyár bírósági végzéssel Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe került. A HCM 1890 Kft. (azaz a MC jogutódja) ügyvezetője az akkori sajtótájékoztatón bejelentette, hogy társasága hosszú évekig tartó pereskedés után hozzájutott “jogos” tulajdonához, vagyis a Holcim éveken át jogszerűtlenül működtette a gyárat. Ezt a svájci érdekeltségű befektető Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZAG) – aki a Holcim konszern jogutódja – továbbra is vitatta.

A HCM 1890 kft. ügyvezetője ezzel egyidőben – azaz 2014-ben – közölte azt is, hogy a termelés újraindítását tervezi.

A politikai akarat már ekkor sem hiányzott, a miskolci cementgyártás ügyét az akkori fideszes városvezetés és a kormány vállvetve támogatta. Ráadásul gyorsítás érdekében a kormány 2014. december 31-i határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította a hejőcsabai cementgyár újraindítását.

Közben az OZAG valamennyi jogcímen előterjesztett tulajdonjogi igényét elutasították a bíróságok. Az ítéletek kimondták, hogy a hejőcsabai cementgyártás újraindításához szükséges minden bánya, földterület, gép és berendezés a HCM 1890 Kft. (HCM) tulajdonában és birtokában van.

A miskolci lakók zömének azonban nem tetszett az ötlet, a bejelentére megalakult a Miskolci Cementgyár STOP civil munkacsoport is, akik a Zöld Kapcsolat egyesülettel együtt nehezményezték a gyár jelentős környezetkárosító tevékenységét.

Az eseményekre reagálva az (akkori) Észak-Magyarország napilap szervezett egy kerekasztalt 2015 februárjában, hogy nyilvánosságot kaphasson az újranyitás ügye.

Erre a napilap ellen sajtópert, a Miskolci Cementgyár STOP munkacsoport négy tagja ellen pedig büntetőjogi eljárást kezdeményezett rágalmazásért a HCM 1890 Kft. ügyvezetője.

Az újraindítás ötletét több mint 2000 miskolci lakos utasította el formálisan, petíció formájában.

Továbbá – szintén 2015-ben – a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben pert indítottak, melyet a miskolci Zöld Kapcsolat egyesület kezdeményezett a HCM 1890 Kft. cementgyártási tevékenységének egységes környezethasználati engedélyének kiadása miatt.

A teljes cikk itt olvasható: https://borsod24.hu/2021/02/21/fel-evtizede-tart-a-jogi-allohaboru-a-hejocsabai-cementgyar-ujranyitasa-korul/