Hajléktalanok számára terveztek közösségi teraszt építésznek tanuló pécsi egyetemisták

Kerti pihenőt alakítottak ki hajléktalanok számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építész hallgatói Pécsett, közölte csütörtökön a PTE. Az akadálymentes közösségi teret önkéntes munkával hozták létre, és a tervezésben nagy számban vettek részt a karon tanuló külföldi diákok is. Öt évvel ezelőtt a társadalmi problémákra való érzékenyítés céljából hozták létre oktatók a Szolidáris Építészet Kutatócsoportot, hogy az egyetemi képzés alatt olyan szociális problémákat is megismertessenek a hallgatókkal, amelyekkel az életben is szembesülhetnek, és amelyekre akár építészként hatással lehetnek. Az előző években született tervek után ez már a második olyan projekt volt, amelyben a papírra vetett elképzelések valósággá váltak.

2016 februárjában tartották a kutatócsoport első „Lakni Kell” elnevezésű rendezvényét, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanságban élők helyzetére.

A kezdeti beszélgetős programokat hamarosan a cselekvés váltotta fel, tavaly például egy workshopot tartottak, amelyben Pécs főterére terveztek egy, a városlakók figyelmét felkeltő látványos installációt. Egy befejezetlen házat idéző, alumínium dobozokból épített falat emeltek a hajléktalan emberek által használt pad köré, az installáció létrehozásába a városlakókat is bevonták. Az építkezéshez felhasznált visszaváltható aludobozokat és az újrahasznosítható építőanyagokat az installáció lebontása után felajánlották a rászorulóknak.

Az idei év elején már olyan konkrét segítséget szerettek volna nyújtani, amit tartósan tudnak használni a fedél nélkül élők, így született meg egy közösségi terasz terve.

„Meggyőződésem, hogy minden építésznek vagy az építészképzésben résztvevő diáknak fontos szembesülnie azokkal a súlyos társadalmi problémákkal és kérdésekkel, amelyek megoldásában valamilyen formában ők is részt tudnak vállalni. Hiszen építészként olyan eszközök vannak a kezükben, amelyek ha nem is alkalmasak a problémák megoldására, de a figyelemfelhívásra igen” – idézte a PTE sajtóközleménye Dányi Tibor Zoltán adjunktust, a kutatócsoport vezetőjét.

A teljes cikk itt olvasható: https://szabadpecs.hu/2020/10/hajlektalanok-szamara-terveztek-kozossegi-teraszt-epitesznek-tanulo-pecsi-egyetemistak/